Sezon na przeziębienie i grypę już nadszedł i ostatnim miejscem, w którym każdy z nas chciałby się znaleźć, jest utknięcie w domu. Jeśli chodzi o wspieranie układu odpornościowego, priorytetem jest 7-9 godzin snu, ćwiczenia w sposób, który przynosi ci radość, spędzanie czasu na łonie natury i wybieranie żywności, która chroni cię na poziomie komórkowym. Jedzenie zróżnicowanej diety zawierającej pełne ziarna, chude białko, zdrowe tłuszcze, owoce i warzywa jest kluczowe dla ogólnego stanu zdrowia, a określone składniki odżywcze znajdujące się w tych produktach mogą pomóc w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Być może słyszałeś, że witamina D, witamina C i cynk są gwiazdami w dziedzinie odporności, ale warto pamiętać o innych składnikach, takich jak witamina E (przeciwutleniacze!) i związki znajdujące się w czosnku, imbirze i kurkumie, które mogą zwalczać bakterie, wirusy i zmniejszać stan zapalny.
Jeśli chcesz zacząć wspierać swoje zdrowie immunologiczne, rozważ włączenie do swoich posiłków większej ilości roślin lub żywności opartej na roślinach. A jeśli nie jesteś pewien, od czego zacząć, mam cię. Jako zarejestrowany dietetyk, oto 10 moich ulubionych przepisów wspierających odporność, które można wykonywać przez całą zimę.
Źródło: Two Peas & Their Pod
Źródło: Wholesome Yum
Source: Minimalist Baker
Source: Fit Foodie Finds
Źródło: Eating Bird Food
Źródło: Eating Bird Food
Source: Fit Foodie Finds
Źródło: Cookie + Kate
30 Przepisów na komfortowe jedzenie, gdy robi się chłodno i zimno