Uwielbiam Pumpkin Spice Latte w rześki jesienny dzień. I, tak, absolutnie piłem Pumpkin Cream Cold Brew w sierpniu w dniu, w którym się pojawiła. Ale tej jesieni znajdziesz mnie z moimi rękami owiniętymi wokół ciepłego kubka kawy w domu o każdej porze dnia (bo bądźmy szczerzy, moje wycieczki do Starbucksa są ograniczone do może raz lub dwa razy w miesiącu). I choć uwielbiam moją kawę z przyprawami dyniowymi i kremówką, to jesienne opcje kawowe wykraczają poza samą dynię. Jest sezon na jabłko, klon i smak chai! Jeśli jesteś gotowy, aby urozmaicić swoją jesienną kawę, czytaj dalej, aby poznać kilka pomysłów na nadanie swojej filiżance kawy sezonowego zwrotu.
1. Dirty Chai Latte
Chai to świetna opcja na jesienny napój zarówno dla osób pijących kawę, jak i niepijących. Pochodzący z Indii, chai jest zasadniczo czarna herbata zmieszana z przyprawami, takimi jak kardamon, cynamon, goździki i imbir. Często zaparza się ją z mlekiem i słodzi cukrem lub miodem, dzięki czemu jest zarówno słodka, jak i pikantna. Jeśli chcesz uzyskać dodatkowy zastrzyk kofeiny, dodanie porcji espresso sprawi, że będzie to „brudna” kawa chai i pomoże zmniejszyć słodycz.
Istnieje kilka sposobów na przygotowanie brudnego chai w domu. Możesz zaparzyć herbatę chai w torebkach, którą znajdziesz w sklepie spożywczym, w mleku i wodzie lub dodać koncentrat chai do spienionego mleka, tak jak robi się to w Starbucksie. Następnie dodajesz porcję espresso. Jeśli chcesz się naprawdę postarać, możesz również zaparzyć swój własny chai od podstaw! Bez wątpienia sprawi, że cały Twój dom będzie pachniał niesamowicie. Plus, nie można pokonać smak, że całe laski cynamonu i strąki kardamonu doda do swojej herbaty.
2. Kawa klonowa
Jeśli pytasz mnie, klon jest zdecydowanie niedoceniony smak jesieni. Mimo to, nadal znajdziesz kilka produktów klonowych wśród dyniowych przypraw w sklepach spożywczych w tym sezonie. Na przykład, Trader Joe’s Non-Dairy Maple Oat Beverage jest idealny do robienia klonowych latte z mlekiem owsianym w domu. (Wystarczy spienić mleko i dodać espresso lub kawę). W sklepie Target znajdziesz Maple Vanilla Whipped Dairy Topping, który idealnie pasuje do gorącej kawy, nadając jej subtelny klonowy smak. Dunkin ma nawet fasolę o smaku klonowym i kapsułki K-cup o trafnej nazwie „Falling for Maple”. Jeśli masz już syrop klonowy w swojej spiżarni, dodać trochę do mleka i spienić go za pomocą ręcznego spieniacza do domowej roboty klonowej śmietanki do kawy.
3. Kawa z jabłkiem karmelowym
Dopóki nie spróbowałam Apple Crisp Macchiato ze Starbucksa w zeszłym roku, nie byłam pewna co do mieszania jabłek i kawy. Ale po pierwszym łyku, byłem zaskoczony, aby odkryć, że smaki były pyszne razem. Aby odtworzyć ten smak w domu, kup ziarna kawy o smaku jabłkowym lub kubki K-cups takich marek jak The Original Donut Shop Coffee lub Good & Gather firmy Target.
Dla bardziej odważnych spróbuj dodać espresso lub kawę do ciepłego cydru jabłkowego. Może to zabrzmi dziwnie, ale proszę mi wierzyć. Polej swój kubek karmelem i podgrzej cydr z cynamonem i odrobiną mleka. Następnie dodaj odrobinę espresso. To wszystkie najlepsze jesienne smaki w jednym kubku! Na koniec dodaj trochę bitej śmietany i laskę cynamonu. Teraz masz już najprzyjemniejszą filiżankę kawy z karmelowym jabłkiem. Mój ulubiony cydr każdej jesieni to Trader Joe’s Spiced Cider. Pamiętaj, aby wstrząsnąć nim przed wlaniem, więc cynamon nie osiada na dnie.
4. S’mores Latte
Podczas gdy s’mores ostatecznie przypominają mi o letnich ogniskach, latte s’mores jest idealnym sposobem na przedłużenie smakołyku na chłodniejsze dni. Smak Graham jest ciepły, a
i choć nie jest tak mocny jak pumpkin spice, to wciąż czuć w nim nutę cynamonu, która kojarzy się z jesienią. Aby przygotować kawę, zaparz filiżankę kawy Starbucks’ Toasted Graham lub Caribou’s S’mores. Następnie nałóż na nią odrobinę bitej śmietany, mżawkę sosu czekoladowego i pokruszone krakersy grahamowe, aby uzyskać wspaniałą jesienną kawę. Zdecydowanie widzę siebie popijającą jedną z nich przy ognisku w tym sezonie!
Nadszedł czas! Oto każdy jesienny niezbędnik, którego możesz potrzebować