Jako osoba, która jednocześnie jest fanem zdrowia i sknerą, uwielbiam dobre hacki do sklepu spożywczego. To może brzmieć łatwiej i taniej zdecydować się na Lean Cuisine lub Hot Pocket zamiast wypełnić swój wózek ze świeżymi produktami, ale dając organizmowi składniki odżywcze, których potrzebuje nie musi być nieosiągalne lub drogie. Aby uzyskać szczególnie podekscytowany o zdrowych zakupów spożywczych (jak każdy powinien być), tutaj jest mały prezent Justin Timberlake podekscytowany o jego zdrowych zakupów spożywczych, ode mnie do Ciebie (mam na myśli, sprawdź, że tablica owoców!):
Teraz, że mamy to z drogi (choć JT, jeśli czytasz to, jak wiem, że prawdopodobnie jesteś, jesteś zaproszony do grocery shop ze mną w każdej chwili), oto 10 grocery store hacks używam każdego tygodnia dla najzdrowszej i najbardziej opłacalnej kuchni.
1. Trzymaj się zewnętrznego obwodu sklepu
Środkowe alejki są bardziej przetworzone i są zazwyczaj kosztowne lub niezdrowe, natomiast zewnętrzny obwód jest tam, gdzie znajdują się wszystkie świeże, nieopakowane produkty. Zacznij od produktów i przejdź do nabiału (wegańskie alternatywy wliczone), mięsa (ditto na wegańskim), a jeśli twój sklep ma świeżą piekarnię, to będzie na zewnętrznym obwodzie, jak również. Po zakończeniu zewnątrz, tylko przejść do wewnętrznych korytarzy dla żywności wiesz, że trzeba z góry głowy, jak przyprawy, sosy, lub ziarna jak quinoa-to pomoże utrzymać koszty niskie i upewnij się, że kupujesz najświeższe możliwe całej żywności.
2. Kupuj sezonowo
Nawet jeśli zimą masz ochotę na truskawki, pomyśl o skupieniu się na owocach i warzywach, które są w sezonie. Nie tylko sezonowe produkty smakują lepiej, ale zwykle daje najwięcej bang na swoje pieniądze zbyt: Kiedy żywność jest importowana, często jest zbierana wcześniej w procesie dojrzewania, aby nie zepsuła się do czasu dotarcia do miejsca przeznaczenia. Lokalna żywność (a zatem żywność, która jest w sezonie w pobliżu ciebie) jest w stanie rosnąć aż do osiągnięcia szczytowej dojrzałości, ponieważ nie musi trwać przez podróż, AKA więcej smaku i składników odżywczych. Plus, każdy wie, że pomidor smakuje lepiej w lecie, a squash jest po prostu przeznaczony do chłodnego zimowego dnia.
3. Pomyśl o zakupach spożywczych jako o doświadczeniu edukacyjnym
Kiedy robię zakupy spożywcze, upewniam się, że nie jest to pospieszna wycieczka w tę i z powrotem. Lubię wziąć mój słodki czas (pun intended), kiedy idę do sklepu spożywczego, ponieważ spędzanie dodatkowego czasu sprawdzanie etykiet, czytanie składników i porównywanie cen uratowało mi mnóstwo czasu, pieniędzy i korzyści zdrowotnych w dłuższej perspektywie. Porównaj ceny z innymi markami, sprawdź, czy produkt jest organiczny i przeczytaj listę składników – jeśli jest tam więcej niż kilka składników, których nie rozpoznajesz, rozważ alternatywny produkt. Wyrób w sobie nawyk czytania etykiet żywieniowych i poświęcania czasu na porównywanie cen, aby uzyskać zdrowsze opcje bez poczucia, że rozbijasz bank.
4. Przynieś torby spożywcze wielokrotnego użytku
Będę szczery: bardzo dbam o środowisko, ale nigdy nie mogę pamiętać, aby przynieść torby spożywcze wielokrotnego użytku. Kiedy przeprowadziłam się do Los Angeles i zostałam obciążona opłatą za torby spożywcze gdziekolwiek się udałam, wiedziałam, że muszę wyrobić sobie nawyk przynoszenia toreb wielokrotnego użytku zarówno dla dobra środowiska, jak i mojego portfela. Nawet 10 centów za torbę spożywczą może się sumować, gdy yorobisz zakupy co tydzień. Poza tym, że po prostu oszczędzasz pieniądze i jesteś dobry dla planety, większe torby wielokrotnego użytku często mieszczą więcej przedmiotów, AKA nie ma już drugiej (lub trzeciej) wycieczki z samochodu, aby przynieść wszystkie swoje artykuły spożywcze.
5. Nie pomijaj mrożonych produktów
Podczas gdy większość mrożonej alei można by uniknąć (uwielbiam francuskie pałeczki tostowe i mrożone pizze tak samo jak następna dziewczyna, ale nie są one świetne dla mojego zdrowia lub budżetu), jedną częścią, którą zawsze sprawdzam, są owoce i warzywa. Mrożone produkty są dobre, aby mieć pod ręką, gdy brakuje ci świeżych produktów w późniejszym tygodniu lub jeśli chcesz w łatwy sposób dodać więcej owoców i warzyw do swojej diety. Spróbuj zamrożonych jagód, aby dodać do śniadaniowego smoothie, zamrożonego ryżu kalafiorowego, aby zrobić szybki stir fry, lub dowolnego innego warzywa, które chcesz mieć pod ręką do gotowania.
6. Kup jeden produkt, z którym nigdy wcześniej nie gotowałeś
Mój ulubiony hack w sklepie spożywczym nie tylko zmienił moje gotowanie, ale także zmienił moją dietę. Aby uzyskać jak najwięcej różnorodnych składników odżywczych, rzucam sobie wyzwanie, aby podnieść jeden owoc, którego nigdy nie próbowałem lub jedno warzywo, z którym nigdy nie gotowałem w każdym tygodniu. Poza zabawnym wyzwaniem, byłem zmęczony tą samą rutyną owoców i warzyw. Trzymałam się tych samych co tydzień: szpinak, jarmuż, awokado, jagody, jabłka, płukać i powtarzać. Dlatego też gotowałam i jadłam te same rzeczy.
Stawiając sobie wyzwanie, by co tydzień sięgać po jeden nowy owoc lub warzywo, odkryłam nowe ulubione potrawy, takie jak zielone wrapy z kolardą (o wiele smaczniejsze niż sałatki ze szpinakiem, do których byłam przyzwyczajona), czy pieczony kabaczek delicata (po ugotowaniu w oleju kokosowym smakuje jak cukierek). Dostarczam do swojego organizmu więcej różnorodnych składników odżywczych, jednocześnie budując pewność siebie w kuchni (i mając przy tym dużo więcej zabawy).
7. Nie lekceważ potęgi kuponów i programów nagród
Twoja lokalna sieć sklepów spożywczych prawdopodobnie ma program lojalnościowy, który obejmuje zniżki lub ekskluzywne kupony, a także oferty na ich stronie internetowej. Jeśli jesteś klientem Whole Foods, połącz swoje konto Amazon z aplikacją Whole Foods, aby zaoszczędzić na dziesiątkach nowych przedmiotów każdego tygodnia. Jeśli TJ’s jest bardziej w twoim stylu, Trader Joe’s akceptuje kupony na markowe płatki śniadaniowe i podstawowe produkty, które sprzedaje (choć zazwyczaj nie oferuje kuponów na towary marki własnej).
Nie kupuj jednak przedmiotów tylko dlatego, że dostajesz je ze zniżką (to może być uzależniające!). Możesz wydać więcej pieniędzy kupując rzeczy, których nie kupiłbyś w innym przypadku. Kupony i programy nagród służą do oszczędzania na rzeczach, które i tak byś kupił.
8. Zrób wcześniej zdjęcia swojej lodówki i spiżarni
Nawet jeśli optymistycznie udasz się do sklepu z dobrze pomyślaną listą zakupów, prawdopodobnie znajdziesz się w środku Whole Foods, próbując zapamiętać, czy masz bezglutenową bułkę tartą dla przepisu, który chcesz zrobić na kolację. Łatwo jest pamiętać o przedmiotach, które kupujemy regularnie, ale czasami możemy zapomnieć o tych długotrwałych lub mniej używanych. Aby uniknąć kupowania podwójnych lub więcej niż potrzebujesz, zrób szybkie zdjęcie swojej zamrażarki, lodówki i spiżarni przed wyjazdem, abyś mógł sprawdzić w przypadku, gdy nie jesteś pewien, co masz.
9. Nie rób zakupów spożywczych na pusty żołądek
Nie tylko jestem strategiczna w kwestii tego, jak robię zakupy spożywcze, ale także kiedy je robię.
Robię zakupy spożywcze. Wiem, że gdybym robiła zakupy na pusty żołądek, dużo więcej produktów wołałoby moje imię i skończyłoby się na tym, że wydałabym więcej pieniędzy (i kupiła mniej zdrowych opcji). Lubię robić zakupy po tym, jak zjem pełnowartościowy posiłek i mogę jasno myśleć o tym, czym właściwie chcę karmić moje ciało przez cały tydzień.
10 rzeczy, które według naszej redaktorki Wellness zmieniły najwięcej w jej życiu