Tak bardzo jak lubię (skromnie) chwalić się, że potrafię zrobić średnie burrito na śniadanie, gotowanie nie jest moją mocną stroną. Więc mój mąż i ja kończymy jedząc na mieście więcej niż chcę przyznać. Jako ktoś, kto żył z chorobą Leśniowskiego-Crohna (pomyśl: poważne problemy z jelitami) przez ostatnie siedem lat, zdrowe jedzenie to nie tylko wybór stylu życia. To różnica między dobrym samopoczuciem a przykuciem do porcelanowego tronu. Z konieczności stałam się więc królową zadawania pytań i proszenia o modyfikacje za każdym razem, gdy jadam w restauracji. (Tak, jestem tą osobą.) Morał z tej historii? Możesz jeść na mieście, cieszyć się jedzeniem (i życiem) i nadal zasilać swoje ciało pokarmami, które sprawiają, że czujesz się najlepiej. Czytaj dalej, aby uzyskać cheat sheet wskazówek i sztuczek, które zdrowe kobiety zawsze używają podczas jedzenia na zewnątrz.
1. Zrób badania
Niezależnie od tego, czy wybierasz się na niedzielny brunch z dziewczynami, czy na długo wyczekiwaną pierwszą randkę, przygotuj się robiąc szybkie wyszukiwanie w Google, aby sprawdzić restaurację z wyprzedzeniem. Przeglądając menu unikniesz momentów, w których panicznie zamawiasz smażonego kurczaka, bo wszyscy inni to zrobili. Da ci to również szansę na zastanowienie się nad tym, jakie jedzenie najbardziej by ci smakowało i co sprawiłoby, że czułbyś się najlepiej. W ten sposób będziesz mniej podatny na bezmyślne zamawianie frytek lub stosu naleśników, gdy zgłodniejesz siedząc w restauracji.
Jeśli masz za zadanie wybrać miejsce na obiad (jeszcze lepiej), możesz pójść o krok dalej i przyjrzeć się praktykom restauracji, które rozważasz. Skąd pozyskują swoje składniki? Czy są one organiczne i zrównoważone? Jaka jest ich filozofia żywieniowa? Następnie, zawęź swoje opcje w oparciu o to, co cenisz najbardziej.
2. Nie przychodź do restauracji głodny
Wszyscy tam byliśmy: Docierasz do restauracji głodny, i nie możesz pomóc, ale nurkować prawo do koszyka z chlebem lub chipsy i salsa. Aby zapobiec powtórzeniu się tego aż nazbyt znanego scenariusza, nie pomijaj typowych posiłków lub przekąsek przed wyjściem do restauracji. Zamiast tego, zrób sobie przysługę i jedz dobrze zbilansowane, odżywcze posiłki zawierające białko, zdrowe tłuszcze, błonnik i warzywa przez cały dzień, abyś był zadowolony i miał ustabilizowany poziom cukru we krwi. A zanim wyjdziesz z domu, sięgnij po małą przekąskę składającą się z białka i zdrowych tłuszczów, np. warzyw i hummusu, jabłka z masłem migdałowym lub orzechowym albo jajka na twardo i garści migdałów.
3. Nie bój się zadawać pytań
Kiedy po raz pierwszy zdiagnozowano u mnie chorobę Leśniowskiego-Crohna, zawsze prosiłam o to, by być ostatnią osobą zamawiającą. Miałam nadzieję, że inni, z którymi jadłam, będą zbyt zaabsorbowani rozmową, by zauważyć moją niekończącą się listę pytań i modyfikacji. Chowałam się za swoim menu, martwiąc się o to, jak inni i obsługa zareagują na moje prośby. Ale z biegiem lat nauczyłam się pewnie mówić. Częściej spotykam się z cierpliwością i życzliwością, gdy komunikuję swoje potrzeby.
Nie bójcie się więc (grzecznie) pytać, jak przygotowywane jest danie, jak duże są porcje, z jakimi rodzajami olejów i innych składników są gotowane, itp. I kiedy jesteś przy tym, nie bój się zapytać, czy możesz zastąpić makaron i ser lub tłuczone ziemniaki dodatkowymi zielonymi. Im więcej wiedzy jesteś uzbrojony, tym lepsze (czytaj: zdrowsze) wybory można zrobić dla siebie.
4. Wchodź w swoje warzywa
Dobrą zasadą jest, aby zawsze uczynić warzywa gwiazdą swojego posiłku.. Ale najzdrowsze kobiety wiedzą, że nie muszą pomijać swoich ulubionych potraw, takich jak makaron, tacos, pizza czy hamburgery. Zamiast tego, myślą o dodaniu wege do swojego posiłku. Jeśli ślinisz się na to cacio e pepe, nie zmuszaj się do tego, aby zamiast tego dostać kurczaka na parze i brokuły. Zamów sałatkę na początek i bok brokułów, dzięki czemu dostaniesz trochę błonnika i składników odżywczych. Następnie zdecyduj się na danie, które najbardziej by Ci smakowało. (Jedzenie ma być przyjemne!)
Większość restauracji ma sekcję sałatkową lub wybór warzyw, co sprawia, że nie ma problemu z wprowadzeniem większej ilości warzyw. Niezależnie od tego, czy zamówisz sałatkę jako przystawkę, podwoisz szpinak na parze z daniem głównym, czy też będziesz pić zielony sok w trakcie posiłku, dodasz składniki odżywcze, które lepiej się trawią i sprawiają, że twoje ciało czuje się niesamowicie.
5. Poproś o przyprawy na boku
Nienawidzę łamać go do Ciebie: Większość sosów i dressingów serwowanych w restauracjach jest obciążona cukrem, solą, sztucznymi dodatkami i innymi ukrytymi składnikami, które mogą zawierać wspólne alergeny, takie jak soja i gluten. Jeśli zamawiasz sałatkę, aby dostarczyć sobie więcej dobrych dla ciebie składników odżywczych, dodatek cukru lub sztucznych składników w sosie zazwyczaj nie jest wart tego, jak się po nim czujesz IMO. Dobrą wiadomością jest to, że otrzymanie jakichkolwiek sosów lub dressingów na boku daje kontrolę nad tym, ile ich używasz. Możesz także spróbować poprosić o zdrowsze alternatywy, takie jak pesto, salsa, guacamole, oliwa z oliwek extra virgin i ocet balsamiczny.
6. Słuchaj swojego ciała w kwestii wielkości porcji
News flash: Większość potraw serwowanych w restauracjach w USA to co najmniej dwa razy większa porcja niż ta, która by nas zadowoliła i napełniła. Jeśli od dziecka uczono cię, by nie marnować jedzenia, a przynależność do klubu czystych talerzy to wszystko, co znałeś, posłuchaj. Wielu z nas ma w zwyczaju jeść to, co stoi przed nami. W restauracjach z dużymi porcjami oznacza to jedzenie, aż poczujemy się wypchani, niewygodni, a nawet chorzy. Sprawdzaj często swoje ciało, aby określić, kiedy czujesz się usatysfakcjonowany, a kiedy nie smakuje Ci już jedzenie, które masz przed sobą.
Kolejna wskazówka? Spróbuj zamówić posiłek w stylu rodzinnym, aby dzielić się daniami, przystawkami lub deserem, gdy idziesz na obiad z innymi osobami. Albo jeśli identyfikujesz się z Joeyem Tribbiani i dzielenie się jedzeniem nie należy do Twojego słownictwa, rozważ poproszenie o pudełko na wynos, zanim zaczniesz wcinać swój posiłek. Jutrzejszy lunch? Sprawdź.
7. Pij więcej wody
Zdrowe kobiety uważają H20 za ich BFF, więc pierwsze rzeczy, gdy usiądziesz przy stole: Zamów wysoką szklankę wody i trzymaj ’em coming. Pozostając nawodniony przez cały posiłek może również pomóc spowolnić swoje jedzenie. Dzięki temu możesz sprawdzić, czy jesteś głodny i syty, co pozwoli Ci zapobiec przejadaniu się. Jeśli zdecydujesz się na alkoholowy trunek do posiłku, przyjmij zdrowsze sposoby na jego odstawienie. Popijaj z rozmysłem, aby w pełni cieszyć się napojem. Wybierz koktajl ze świeżymi składnikami, zamiast cukrów i syropów. I nie zapominaj o swojej zaufanej szklance wody.
8. Jedz świadomie
Spójrzmy prawdzie w oczy: W zgiełku codziennego życia, jesteśmy zalani rozproszeniem uwagi. Między mailami z pracy, TikTok i najnowszym Netflixem, łatwo jest pędzić przez posiłki bez przerwy. Następnym razem, gdy będziesz jadł na mieście, postaraj się wykorzystać wszystkie swoje zmysły, aby jeść z zamiarem. Weź pod uwagę, jak wygląda twoje jedzenie (tak, jedzenie oczami jest prawdziwym t
hing), jego aromat, tekstury, smaki i jak to sprawia, że czujesz. Zmusi Cię to do zwolnienia tempa, bycia obecnym i delektowania się doświadczeniem z przyjaciółmi lub randką. Jeśli trudno ci praktykować mindful eating, odkładaj naczynie co kilka kęsów, aby rozwinąć świadomość swojego jedzenia i chwili. Zaufaj mi: Twoje trawienie będzie ci wdzięczne.
10 porad, które zdrowe kobiety stosują podczas zakupów spożywczych