Witamy w The Everygirl Podcast. Niezależnie od tego, czy szukasz tajemnic kobiet sukcesu, które mają wymarzoną pracę, czy interesują Cię porady ekspertów, które pozwolą Ci zmienić Twoje zdrowie i poczuć się jak najlepiej, czy też po prostu chcesz się rozerwać i pośmiać razem z nami w czasie dojazdu do pracy – jesteśmy do Twojej dyspozycji.
’Tis the season – to znaczy, ’tis the season dla zielonej fasoli, aby nosić całą wartość odżywczą naszych posiłków wakacyjnych na ich plecach. Zdrowe odżywianie podczas świąt może być niezwykle trudne: od zmagania się z poczuciem winy za pobłażanie do ograniczonych zdrowych opcji, czasami wydarzenie, które ma być świąteczne, może natychmiast stać się stresujące.
W tym tygodniu w The Everygirl Podcast, rozmawialiśmy z Lisą Moskovitz, zarejestrowanym dietetykiem i specjalistą ds. żywienia, aby omówić wszystkie czynniki stresogenne związane z jedzeniem i jedzeniem podczas świąt, a także dokładnie jak sobie z nimi poradzić. Moskovitz jest ekspertem od wszystkiego, co związane z intuicyjnym jedzeniem, utrzymywaniem zdrowej relacji z jedzeniem i zwalczaniem kultury dietetycznej. Więc czytaj dalej, aby poznać trzy najlepsze wskazówki Moskovitz na zdrowe odżywianie podczas świąt bez stresu (podpowiedź: zielona fasolka jest zdecydowanie zrobi talerz), i sprawdź w tym tygodniu odcinek The Everygirl Podcast po więcej.
1. Przewartościuj swój związek z jedzeniem poprzez refleksyjny dziennik
Szanse, że w pewnym momencie w swoim życiu, słyszeliście, że najczęstszym czasem w roku, aby uzyskać wagę jest sezon wakacyjny, i – jeśli masz skomplikowane relacje z jedzeniem – możesz znaleźć ten fakt bardzo stresujące. Moskovitz chce cię uspokoić, ponieważ dzięki własnej praktyce żywieniowej odkryła, że średni przyrost wagi w okresie zimowym dla większości ludzi wynosi mniej niż 1 funt (nie warto więc się stresować!). Dla Moskovitz, o wiele ważniejsze od tego, co jesz w okresie świątecznym, jest to, dlaczego to jesz.
Aby zwalczyć niektóre z tych skomplikowanych uczuć na temat żywności i odżywiania, które mogą pojawić się w okresie świątecznym, Moskovitz zaleca rozpoczęcie prowadzenia dziennika. Nie oznacza to śledzenia kalorii w dzienniku lub nawet zapisywania tego, co jesz; zamiast tego Moskovitz zaleca pisanie o tym, jak czujesz się o jedzeniu i sezonie wakacyjnym w pierwszej kolejności. Zadając sobie pytanie, dlaczego możesz czuć się wyzwolony przez niektórych pokarmów, a nawet po prostu myśląc o tym, co to znaczy dla Ciebie, aby być w stanie usiąść i naprawdę cieszyć się świąteczny posiłek z bliskimi może zrobić wszystko, aby zmienić swój sposób myślenia zbliża się do sezonu wakacyjnego.
2. Jedz zrównoważone posiłki w regularnych odstępach czasu
Wszyscy tam byliśmy: jest 3 po południu w jednym z najbardziej pracowitych dni pracy prowadzących do wakacji, i nagle zdajesz sobie sprawę, że ostatnią rzeczą, którą zjadłeś był talerz ciasteczek i szklanka eggnogu poprzedniej nocy. Tak zajęty, jak ta pora roku może być, Moskovitz podkreśla znaczenie spożywania posiłków w regularnych odstępach czasu tak często, jak to możliwe. „Z wakacjami, zwłaszcza jeśli jesteś kimś, kto jest gospodarzem lub przygotowuje lub jest zajęty terminami, bardzo powszechne i łatwe jest pomijanie posiłków”, powiedział Moskovitz. „To, co zawsze mówię ludziom, to że możesz jeść trochę teraz, lub możesz jeść dużo więcej później. Bardzo ważne jest, aby być konsekwentnym z czasem jedzenia i pozostać odżywionym”.
AWedług Moskovitz, regularne spożywanie zbilansowanych posiłków sprawi, że o wiele łatwiej będzie Ci zachować rozwagę przy dokonywaniu wyborów żywieniowych w okresie świątecznym. Jej recepta na dobrze zbilansowany posiłek zawiera bogate w błonnik węglowodany, chude białka i przeciwzapalne tłuszcze. Kiedy pozostaniesz konsekwentny w swoich nawykach żywieniowych, możesz odczuć korzyści w postaci stabilnego nastroju, mniejszego niepokoju o jedzenie i więcej energii przez cały sezon.
3. Wypełnij połowę swojego talerza warzywami
Tak wspaniałe, jak są, bufety wakacyjne mogą być przytłaczające. Moskovitz mówi, że są tylko dwa kluczowe pytania, które należy zadać sobie w obliczu wszelkich wyborów żywieniowych: czego pożądam i jak mogę uczynić to bardziej odżywczym? Podkreśla, że nie chodzi o etykietowanie żywności jako dobrej lub złej, ani o liczenie kalorii: chodzi o jedzenie w zgodzie z tym, co wiesz, że cię zadowoli i sprawi, że poczujesz się najlepiej. Jeśli chcesz przestrzegać jakiejś formuły, Moskovitz sugeruje, by połowę talerza wypełniać warzywami, jedną czwartą białkiem, a jedną czwartą skrobią. Mówi, że zawsze ważne jest, aby na talerzu znalazło się coś, na co masz ochotę, niezależnie od tego, czy jest to makaron z serem, czy kawałek ciasta, ponieważ w ten sposób możesz jeść zdrowo, a jednocześnie cieszyć się pysznym świątecznym posiłkiem.