Niewielu z nas ucieka przed posiadaniem „słodkiego zęba”. Większość ludzi, a nawet noworodków, ma wbudowany system, który sprawia, że smak słodki jest najbardziej przyjemny i satysfakcjonujący ze wszystkich smaków. Laktoza, czyli „cukier mleczny”, umożliwia niemowlętom poszukiwanie i preferowanie mleka matki lub mieszanki. Cukier służy jako źródło przyjemności i szybkiej energii, ale niestety nie ma żadnych innych wartości odżywczych.
Potęga cukru
Z naukowego i metabolicznego punktu widzenia cukier jest węglowodanem prostym, podczas gdy żywność skrobiowa to węglowodany złożone, składające się z wielu cząsteczek glukozy oraz cennych witamin, minerałów i błonnika. Cukier stołowy, zwany również sacharozą, to jedna cząsteczka glukozy plus jedna cząsteczka fruktozy. Trawienie szybko je rozbija. Gdy glukoza przemieszcza się do krwiobiegu, jest kojarzona z insuliną i przenoszona do komórek w celu uzyskania energii. Fruktoza znajdująca się również w owocach lub miodzie odbywa boczną podróż do wątroby, gdzie jest przekształcana w glukozę. Dla osób ze stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą, węglowodany proste i złożone wymagają ścisłej uwagi. Sam cukier nie powoduje cukrzycy.
Posiadanie „słodkiego zęba”
Jeśli masz „słodki apetyt”, a twój przyjaciel nie, może to być kwestia twoich genów i indywidualnej zdolności do postrzegania smaku. Ludzie, którzy mają silną percepcję smaku słodkiego mogą mieć geny, które wspierają silną preferencję słodkiego. Czynnikami wpływającymi na preferencje są również wiek i narażenie na działanie czynników zewnętrznych. Osoba, która w dzieciństwie preferowała intensywną słodycz, jako osoba dorosła może lubić mniej słodzone jedzenie. Ktoś, kto dorastał pijąc napoje gazowane słodzone cukrem, może nadal preferować ten smak w wieku dorosłym.
Wartość cukru
Cukier sprawia, że żywność jest bardziej atrakcyjna, zwłaszcza żywność przetworzona. Według różnych źródeł, Amerykanie spożywają rocznie od 60 do 170 funtów cukru, głównie w postaci cukru dodawanego do przetworzonej żywności, takiej jak napoje słodzone cukrem, desery i przekąski. Cukier dodany obejmuje również to, czego używamy w kuchni domowej, dodawany do kawy lub posypywany na płatki śniadaniowe. Aby umieścić kalorie cukru w perspektywie, funt cukru zawiera 7,248 kalorii. Jedna łyżeczka cukru (4 gramy) to 16 kalorii. American Heart Association konserwatywnie zaleca sześć łyżeczek cukru dziennie dla kobiet, dziewięć dla mężczyzn. Dietary Guidelines for Americans na lata 2015-2020 zaleca, aby mniej niż 10% dziennych kalorii pochodziło z dodanego cukru. Oznacza to, że dieta o wartości 2000 kalorii dopuszczałaby 50 gramów (200 kalorii) dodanego cukru. Dla dobrego zdrowia, rozsądnie jest uznać, że dieta o wysokiej zawartości cukru przyczynia się do próchnicy zębów i przyrostu masy ciała prowadzącego do otyłości powodującej cukrzycę typu 2 i choroby serca.
Istnieje wiele form cukru w zależności od przetwarzania i ostatecznego wykorzystania jako składnik. Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, często stosowany w przetworzonej żywności, jest dzieckiem z plakatu dla złego cukru, ale w rzeczywistości trawienie rozbija go na glukozę i fruktozę, tak jak w przypadku każdego naturalnego słodzika, takiego jak miód, melasa i nektar z agawy lub „suchego cukru”, takiego jak cukier ultrafioletowy, cukier puder i cukier trzcinowy demerara.
Aby powstrzymać swój „słodki ząb”, możesz zbadać swoją dietę i poszukać ukrytych źródeł cukru, w tym: nektaru z agawy, brązowego cukru, kryształków trzciny cukrowej, cukru trzcinowego, słodzika kukurydzianego, syropu kukurydzianego, syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy, krystalicznej fruktozy, dekstrozy, odparowanego soku trzcinowego, fruktozy, koncentratów soków owocowych, glukozy, miodu, cukru inwertowanego, laktozy, maltozy, syropu słodowego, melasy, cukru surowego, sacharozy i syropu.
Nazwij nawyk. Zmień nawyk.
Wyzwanie twój „słodki ząb” zmniejszenie ilości cukru w diecie oznacza zmianę nawyków.
(1) Zapisz wszystkie pokarmy, które ty i twoja rodzina zazwyczaj spożywacie. Zidentyfikuj wybory o wysokiej zawartości cukru. Zaangażuj w tę czynność swoją rodzinę, aby wszyscy byli zgodni co do zmian. Naturalnie występujące cukry w owocach i mleku nie liczą się jako cukier dodany.
(2) Określ pory dnia, w których masz ochotę na coś słodkiego, np. po posiłku lub gdy czujesz się zestresowany. Czy możesz odwrócić uwagę od łaknienia poprzez przemyślenie swojej wiadomości do siebie lub zrobienie czegoś rozpraszającego.
(3) Zdecyduj, że zdrowa żywność, np. jedzenie większej ilości owoców i warzyw, jest priorytetem przed zjedzeniem słodkiego jedzenia o niewielkiej wartości odżywczej.
(4) Jeśli dodajesz cukier do kawy lub płatków śniadaniowych, spróbuj ich bez cukru lub użyj słodzika.
(5) Czytaj etykiety, aby znaleźć zawartość cukru. Spójrz na listę składników.
(6) Gotuj od podstaw, więc masz kontrolę nad ilością cukru.
Mimi Cunningham jest dietetykiem-odżywicielem mieszkającym w Eagle, Idaho. Jej specjalnością jest edukacja i zarządzanie cukrzycą. Uwielbia pisać o tym, że zdrowe odżywianie to zabawa i droga do dobrego zdrowia. Służy jako członek zarządu Idaho Foodbank, zajmując się brakiem bezpieczeństwa żywnościowego jako wyzwanie dla dobrego zdrowia dzieci i dorosłych w Idaho.
Nasze materiały wideo
Powiązane materiały
10 powodów dlaczego zbyt dużo cukru jest dla ciebie złe: KLIKNIJ TUTAJ
Źródło: HealthlineJak zbyt duża ilość cukru wpływa na Twój organizm? CLICK HERE
Źródło: WebMDSłodkie niebezpieczeństwo związane z cukrem: KLIKNIJ TUTAJ.
Źródło: Harvard HealthZdrowe odżywianie: KLIKNIJ TUTAJ
Źródło: Smart Strategies for Successful Living