Czy to głód czy apetyt?

Znajomość różnicy może mieć znaczenie dla Twojej wagi i zdrowia. Pytanie nie jest takie proste. Precyzyjnie dostrojona komunikacja elektrochemiczna ciała dla głodu i apetytu jest niezwykle skomplikowana, ponieważ jest powiązana z układem nerwowym, hormonalnym i trawiennym, a ostatecznie ze wszystkimi systemami ciała.

Głód i apetyt są wzajemnie powiązane z głodem definiowanym jako biologiczna odpowiedź organizmu na brak pożywienia i apetytem będącym pragnieniem jedzenia. Z pewnością słyszałeś i doświadczyłeś tego kawałka mądrości: „Nigdy nie idź do sklepu spożywczego na pusty żołądek”, znany również jako kiedy fantazje o jedzeniu unieważniają listę zakupów. Nagle koszyk jest pełen przedmiotów, których nie ma na liście.

Twój mózg jest zajęty koordynacją głodu i apetytu. Podwzgórze, ponieważ dostaje sygnały z układu pokarmowego, że potrzebne jest „paliwo”, nakłania cię do jedzenia. Zauważasz burczenie w brzuchu, drżenie, słabą koncentrację i drażliwość. Zaczynasz myśleć o jedzeniu i jedzeniu. Gdy pojawia się głód fizyczny, kora mózgowa, czyli świadoma, decyzyjna część mózgu, zaczyna podpowiadać, co należy zjeść. Jeśli jesteś bardzo głodny, możesz wykazać się mniejszą dyskrecją w wyborze, np. zjeść cztery kawałki pizzy zamiast dwóch. W tym przypadku czekanie na jedzenie może nie działać na korzyść kalorii.

Co z apetytem?

Apetyt jest podstępny. Możesz mieć na coś apetyt, nawet jeśli nie jesteś głodny. Pragniemy nakarmić nasze ośrodki przyjemności, jak wtedy, gdy zaoferowano nam soczysty stek lub kawałek szarlotki. Możemy po prostu „przejeść” uczucie zadowolenia, ponieważ smak jest tak dobry i tak pożądany. Niemniej jednak, uznając moc apetytu nad zaspokojeniem głodu jest krokiem do oglądania kalorii.

Choć rzadko się o tym mówi, rytm okołodobowy odgrywa dużą rolę w odczuwaniu głodu i apetytu. Nasz wewnętrzny zegar jest precyzyjnie dostrojony do 24-godzinnego cyklu zegara na Ziemi, który równoważy jasne i ciemne okresy z odpowiadającymi im cyklami czuwania i snu. Badania pokazują, że jeśli zaburzymy równowagę jedzenia poprzez ignorowanie naszego rytmu okołodobowego, możemy zmagać się z przyrostem wagi i słabym snem.

Naukowcy z Northwestern University, Division of Endocrinology, znaleźli neurony w podwzgórzu, które są „centralnym dowództwem” dla głodu. Neurony te integrują różne sygnały przed przekazaniem informacji o głodzie lub sytości do reszty mózgu i są połączone z naszym własnym zegarem fizjologicznym. Zrozumienie tych sieci może potencjalnie zapewnić wgląd w to, jak kontrolowana jest masa ciała i może stanowić wskazówkę do wyjaśnienia rosnącego wskaźnika otyłości i chorób przewlekłych.

Przed przebudzeniem nasze ciała doświadczają gwałtownego wzrostu aktywności metabolicznej, co oznacza, że pierwszy posiłek w ciągu dnia jest kluczowy dla wydatkowania energii i przygotowania ciała do aktywności, a także tego, ile będziemy jeść później w ciągu dnia. Jeśli jemy więcej wieczorem, metabolizm jest wolniejszy i może również wpływać na to, jak dobrze śpimy w nocy. Pomijanie śniadania, ponieważ myślimy: „Omijam cały posiłek i oszczędzam kalorie”, może być sposobem na przyrost wagi. Kiedy w końcu zjemy, głód może sprawić, że zjemy więcej kalorii. Badania pokazują, że priorytetowe traktowanie śniadania pomaga zarządzać przyjmowaniem kalorii w ciągu dnia, wspiera utratę i utrzymanie wagi.

Powiedzenie przypisywane Adelle Davis (1904-1974), słynnej dietetyczce i autorce, „jedz śniadanie jak król, obiad jak książę, a kolację like a pauper” jest trafny.

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE ZMIAN

Zaplanuj zdrowe śniadanie obejmujące co najmniej jedną trzecią dziennej dawki kalorii.

Jedz powoli, aby sygnały sytości z układu pokarmowego dotarły do mózgu i aby zarejestrować satysfakcję z tego, że zjadłeś wystarczająco dużo.

Praktykuj „mindfulness” pamiętając, że to apetyt może być przyczyną spożywania dodatkowych kalorii. Mindfulness oznacza po prostu świadome myślenie o tym, co i ile jesz oraz kiedy. Zauważ, czy jesz z głodu czy z apetytu.

Jeśli nie śpisz dobrze, zastanów się, dlaczego tak się dzieje. Sen może być utrudniony przez to, co i kiedy jesz oraz stres.

Niektóre stany chorobowe i leki mogą wpływać na głód i apetyt. Współpracuj z zarejestrowanym dietetykiem-odżywicielem, aby opracować apetyczny plan żywieniowy.

Sałatka z czarnej fasoli i kukurydzy

RECIPE

Ten przepis pozwala na elastyczność. Dodaj inne składniki dla urozmaicenia. Jest szybka, kolorowa i super zdrowa.

Sałatka: W misce sałatkowej połącz 1 puszkę czarnej fasoli (odsączonej, opłukanej) z 1-1/2 filiżanki świeżej kukurydzy (można użyć mrożonej lub z puszki), 1-1/2 filiżanki kawałków pomidora lub pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, 1/2 filiżanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę.

Dressing: Połącz 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z 2 łyżkami świeżego soku z limonki (lub czerwonego octu winnego), 1 łyżką miodu, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kminku.

Wymieszaj sałatkę z dressingiem 30 minut przed podaniem. Serwowanie: 6

Napisane przez: Mimi Cunningham, Registered Dietitian-Nutritionist, Diabetes Educator

Mimi Cunningham jest dietetykiem-odżywicielem mieszkającym w Eagle, Idaho. Jej specjalnością jest edukacja i zarządzanie cukrzycą. Uwielbia pisać o tym, że zdrowe odżywianie to zabawa i droga do dobrego zdrowia. Służy jako członek zarządu Idaho Foodbank, zajmując się brakiem bezpieczeństwa żywnościowego jako wyzwanie dla dobrego zdrowia dzieci i dorosłych w Idaho.

Nasze materiały wideo

Aby zobaczyć wnikliwe filmy na temat lepszego życia: KLIKNIJ TUTAJ.

Aby obejrzeć film towarzyszący temu artykułowi: KLIKNIJ TUTAJ.

Powiązane materiały

Apetyt: Czym jest, co na niego wpływa i jak go zmienić: KLIKNIJ TUTAJ
Źródło: Medical News Today

15 pomocnych wskazówek, jak przezwyciężyć objadanie się: KLIKNIJ TUTAJ
Źródło: Healthline

Kompulsywne objadanie się i jak je powstrzymać: KLIKNIJ TUTAJ.
Źródło: WebMD

Zdrowe odżywianie: KLIKNIJ TUTAJ
Źródło: Smart Strategies for Successful Living