Dziesięć „super” produktów spożywczych dla dobrze zaopatrzonej kuchni

Co to jest „superżywność”? Większość lekarzy i dietetyków powie ci, że nie ma naukowej definicji „superżywności”, że jest to marketingowy buzzword stosowany do żywności, która jest dobra dla ciebie. Specjalista medycyny funkcjonalnej, dr Marsha Nunley, założycielka H.E.A.L. Medical, zgadza się z tym, ale mówi: „Chociaż prawdą jest, że nie ma prawnej lub medycznej specyfikacji dla 'superfood’, to bez wątpienia istnieją pokarmy, które mają wysoką zawartość zdrowych składników odżywczych, a dodanie ich do diety może zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych i poprawić ogólny stan zdrowia i samopoczucie.”

Superfoods są pełne kombinacji witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów i błonnika, a także przeciwutleniaczy, flawonoidów i fitochemikaliów-substancji występujących głównie w roślinach, które mają szeroką gamę korzystnych efektów. „Włączenie niektórych z tych pokarmów o dużej zawartości składników odżywczych do codziennej diety może pomóc zapewnić, że jesz dla optymalnego zdrowia” – mówi dr Nunley i sugeruje, abyś zaczął od zaopatrzenia swojej spiżarni i lodówki w te dziesięć pokarmów o dużej mocy:

Borówki są pełne fitochemikaliów, przeciwutleniaczy, flawonoidów i rozpuszczalnego błonnika i są bogate w potas i witaminę C. Mogą zmniejszyć stan zapalny w organizmie i mają właściwości zwalczające choroby, które mogą pomóc w zapobieganiu rakowi, cukrzycy, chorobom serca, wrzodom żołądka, wysokiemu ciśnieniu krwi i wysokiemu poziomowi cholesterolu. Truskawki i żurawiny mają wiele z tych samych korzyści, co borówki. Wszystkie powinny być organiczne, ponieważ przy ich produkcji powszechnie stosuje się pestycydy.

Liście zieleni, takie jak szpinak, boćwina i brukselka, dostarczają więcej składników odżywczych na kalorię niż jakakolwiek inna żywność. Są one pełne błonnika i fitochemikaliów oraz zawierają dużo witamin A, C, K, folianów, potasu i wapnia.

Brokuły i inne warzywa krzyżowe, takie jak kalafior, brukselka, jarmuż i kapusta zawierają składniki odżywcze zwalczające raka, a także duże dawki wapnia, folianów, błonnika, witamin A, C, K, E i witamin z grupy B.

Dziko złowiony łosoś z Pacyfiku lub Alaski jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą chronić przed chorobami serca i udarem. Jest również wysoki w białko, witaminę D, selen, B2, B3, B6 i B12. Inne tłuste ryby, takie jak sardynki i makrela, mają podobne korzyści.

Suszona fasola, groch i soczewica, znane również jako rośliny strączkowe, są wysokoenergetycznymi produktami spożywczymi, które podnoszą poziom hormonu ograniczającego apetyt. Dostarczają niskotłuszczowego białka i zdrowego dla serca nierozpuszczalnego błonnika, a także wapnia, potasu, folianów i witamin z grupy B. Jako dodatek do dań zamiast chleba czy ziemniaków, dłużej utrzymują sytość.

Orzechy i nasiona, a zwłaszcza orzechy włoskie, są pełne zdrowych tłuszczów i minerałów. Choć są wysokokaloryczne, wystarczy garść dziennie, by zapewnić sobie korzyści, w tym witaminę E, która pomaga chronić serce.

Pełne ziarna, brązowy ryż, owies, jęczmień, orkisz, żyto, farro, dziki ryż i niektóre formy kiełkującej nierafinowanej pszenicy. Quinoa nie jest technicznie całym ziarnem, ale ma podobny profil odżywczy. W przeciwieństwie do ziaren rafinowanych, całe ziarna zachowują wszystkie ważne otręby i zarodki, w których znajduje się wiele składników odżywczych. Dostarczają one zwalczających choroby fitochemikaliów i przeciwutleniaczy wraz z witaminami z grupy B, witaminą E, magnezem, żelazem i błonnikiem, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, udaru, raka, cukrzycy i innych chorób. otyłość. Większość pakowanych produktów zawiera rafinowane ziarna. Zachowaj w swojej diecie umiar w spożywaniu całych ziaren i trzymaj się z dala od ziaren rafinowanych.

Awokado jest bogate w potas, błonnik, zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które chronią serce, oraz składniki odżywcze, takie jak kwas oleinowy, luteina, folian i witamina E, które zapewniają korzyści ochronne dla oczu i mózgu. Jedzenie awokado może obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Kiszona kapusta i jej pikantny kuzyn, kimchi, są pokarmami probiotycznymi, które promują wzrost zdrowych bakterii i zapobiegają wzrostowi szkodliwych bakterii w jelitach. Wspomagają one trawienie poprzez rozkładanie węglowodanów, których nie jesteśmy w stanie strawić samodzielnie.

Czekolada – tak, czekolada – ale nie byle jaka i nie w dużych ilościach. Jednouncjowa porcja wysokiej jakości, bezmlecznej ciemnej czekolady o zawartości co najmniej 70 procent kakao kilka razy w tygodniu może poprawić przepływ krwi, a nawet obniżyć ciśnienie. Pomaga ona zmniejszyć stan zapalny i poziom cholesterolu LDL, a także jest pełna przeciwutleniaczy.

Dr Nunley podkreśla, że nie powinniśmy patrzeć na żywność w izolacji i nie powinniśmy opierać naszych diet na tylko garstce żywności, nawet superfoods. „Najzdrowsza dieta opiera się na różnorodnych odżywczych pokarmach w umiarkowanych ilościach” – mówi. „Jeśli skupisz się na pokarmach roślinnych i chudym, zrównoważonym białku zwierzęcym, będziesz na dobrej drodze”.

Źródło: Pierwotnie opublikowane w Women: Total Health & Wellness Magazine

Nasze materiały wideo

Aby uzyskać wnikliwe filmy na temat lepszego życia: KLIKNIJ TUTAJ.

Aby obejrzeć film towarzyszący temu artykułowi: KLIKNIJ TUTAJ.

Powiązane materiały

50 pokarmów, które są super zdrowe: KLIKNIJ TUTAJ
Źródło: Healthline

6 prostych sposobów na mądrzejsze, zdrowsze odżywianie: KLIKNIJ TUTAJ
Źródło: Harvard Health Publishing

O zdrowym odżywianiu: KLIKNIJ TUTAJ.
Źródło: Inteligentne strategie na udane życie