Jak pokroić ananasa (krok po kroku z wideo!)

Niewiele jest rzeczy tak dobrych, jak ugryzienie świeżego plastra ananasa, ale znalezienie najlepszego sposobu na prawidłowe pokrojenie ananasa (podobnie jak nasz sposób na pokrojenie mango) może być czymś, czego jeszcze nie próbowałeś.

Niezależnie od tego, czy próbujesz pokroić ananasa na kawałki, czy pierścienie, ten sposób cięcia pozwala odciąć kolczasty miąższ i rdzeń bez konieczności posiadania wykrawacza do ananasa – który po prostu zajmie więcej miejsca w szufladzie z przyborami kuchennymi.

Świeże kawałki i krążki ananasa można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład w naszej pizzy Pineapple Upside Down Overnight Baked Oatmeal lub Pineapple Fried Rice Pizza (jesteś już głodny?).

Powiemy Ci również, jak zamrozić ananasa, jeśli chcesz go później wykorzystać do smoothie lub mrożonych koktajli, takich jak pina colada.

Uwielbiasz ananasa? Sprawdź te przepisy:

Jak rozpoznać, że ananas jest dojrzały?

  • Dotknij go: Dojrzały ananas powinien lekko uginać się po ściśnięciu. Jeśli jest twardy jak skała, prawdopodobnie jest niedojrzały, a jeśli wydaje się papkowaty lub bardzo się ugina po ściśnięciu, prawdopodobnie jest zbyt dojrzały.
  • Sprawdź kolor: Odrobina zieleni jest w porządku na ananasie, ale ananasy żółkną w miarę dojrzewania, więc będziesz chciał uzyskać głównie żółty kolor dla najbardziej dojrzałego ananasa. Zbyt dojrzałe ananasy zaczną wyglądać na ciemnopomarańczowe, więc należy tego unikać.
  • Warto również wiedzieć, że ananasy nie dojrzewają zbytnio po zerwaniu (choć z czasem stają się nieco bardziej miękkie), więc szukasz ananasa, który jest już najbardziej dojrzały w sklepie.
  • Powąchaj: Ananas powinien pachnieć owocowo i słodko, jeśli powąchasz go w pobliżu podstawy. Jeśli nic nie wyczuwasz, ananas może być jeszcze niedojrzały, a jeśli pachnie kwaśno lub fermentuje, prawdopodobnie jest przejrzały.
  • Pociągnij za liście: Wszystkie te zielone liście wystające z góry nie tylko fajnie wyglądają, ale mogą również pomóc w określeniu, czy ananas jest dojrzały. Pociągnij za jeden z liści, a jeśli wyjdzie stosunkowo łatwo, jest to oznaka dojrzałości. Jeśli wydaje się, że trzeba się z nim siłować, może być niedojrzały.

Jaki jest najlepszy sposób przechowywania pokrojonego ananasa?

Pokrojonego ananasa można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, gdzie zachowa świeżość przez 3-4 dni.

Jeśli nie zjesz go do tego czasu, po prostu wrzuć kawałki do torebki do zamrażarki i zamroź do użycia w koktajlach lub mrożonych koktajlach, takich jak pina colada (lub pina colada popsicles!).

Jaki jest najlepszy sposób na zamrożenie kawałków ananasa?

Po pokrojeniu ananasa rozłóż go na papierze pergaminowym na blasze kuchennej lub dużym talerzu w zamrażarce.

Zamrożenie ich najpierw rozłożonych zapobiegnie tworzeniu się jednej dużej zamrożonej kępy ananasa. Po zamrożeniu, włóż je do szczelnej torebki do zamrażarki, aż będą gotowe do użycia.

Czy muszę odwrócić ananasa do góry nogami?

Jest to opcjonalny krok, ale jeśli chcesz mieć pewność, że w każdym kęsie otrzymasz najbardziej soczyste kawałki ananasa, możesz odciąć jego górną część i położyć go do góry nogami na talerzu na 30 minut przed dalszym krojeniem.

Ponieważ większość ananasów jest przechowywana w pozycji pionowej na blacie lub w witrynie, spowoduje to rozprowadzenie soku, który znajdował się na dole ananasa, do reszty owocu, dzięki czemu uzyskasz więcej soczystych kęsów również z góry i ze środka.

Jakich materiałów potrzebuję?Potrzebujesz pokroić ananasa?

  • Ostry nóż: Do krojenia ananasa potrzebny będzie ostry nóż szefa kuchni bez ząbków, taki jak ten, ponieważ ząbkowane noże wypuszczają więcej soku niż noże bez ząbków.
  • Mały nóż do obierania: Jest to opcjonalne, ale mały nóż do obierania jest przydatny do wycinania wszelkich małych ciemnych plam po odcięciu skóry.
  • Deska do krojenia: Będziesz potrzebować dużej deski do krojenia, która zmieści całego ananasa (a dodatkowo pomocna jest antypoślizgowa deska do krojenia, którą można również myć w zmywarce).
  • (Zestaw małych foremek do wycinania kółek: Okrągła wykrawaczka do ciastek ułatwia wykrawanie środkowego rdzenia w kształcie idealnego koła, ale można też użyć do tego małego noża.

Jak pokroić ananasa:

Odetnij górę i dół: Połóż ananasa na boku i odetnij jego górną i dolną część, tak aby pozostał ci walec ananasa*.

*Uwaga: Pomiędzy odcięciem góry i dołu, możesz opcjonalnie odwrócić ananasa do góry nogami, kładąc odciętą górę na talerzu na 30 minut, jeśli chcesz, aby soki ściekły do reszty ananasa przed cięciem.

Odetnij skórę: Użyj noża, aby odciąć boki ananasa, podążając za krzywiznami, aż cała skóra zostanie usunięta.

Im głębsze cięcie, tym więcej owoców zmarnujesz, ale tym mniej „oczu” (małych ciemnych plamek, które są nieprzyjemne do jedzenia) będziesz musiał później usunąć.

Użyj małego noża, aby wyciąć wszelkie pozostałe ciemne plamy przed kontynuowaniem.

Opcja 1: Pokrój ananasa w kostkę

  • Ponownie przekrój połówki na pół: Połóż połówki na płasko przeciętej stronie i ponownie przetnij na pół, aby uzyskać 4 trójkątne kawałki ananasa.
  • Wytnij rdzeń: Połóż kawałek ananasa na desce do krojenia i odetnij czubek trójkąta, w którym znajduje się jasnobiały rdzeń.
  • Pokrój w kostkę: Teraz możesz pokroić ananasa w paski, a następnie w kostkę o dowolnym rozmiarze.

Opcja 2: Zrób pierścienie z ananasa

  • Pokrój ananasa w krążki: Pokrój ananasa na krążki o grubości około 1/2 cala (lub dowolnej grubości).
  • Użyj okrągłego wykrawacza lub noża, aby usunąć rdzeń: Możesz użyć małego noża do obierania, aby wyciąć rdzeń z każdej okrągłej części lub, aby to ułatwić, możesz użyć okrągłego wykrawacza do ciastek, aby po prostu wybić środek idealnym okręgiem.

Szukasz więcej porad i wskazówek kuchennych? Sprawdź:

Pobierz nasz BEZPŁATNY przewodnik po przepisach z naszymi najpopularniejszymi przepisami wszechczasów!

Pobierz przewodnik

Darmowy przewodnik po popularnych przepisach

Nasze 25 najpopularniejszych przepisów wszech czasów!

Drukuj

Pobierz przepis

2 sposoby krojenia ananasa na kawałki lub krążki

Przygotowanie 5 minut min

Łącznie 5 minut min

Instrukcje

OPCJA 1: Przygotuj kostki ananasa

  • Przekrój ananasa na pół: Stawiając ananasa na płaskim blacie lub spodzie, użyj dużego noża, aby przeciąć ananasa na pół przez środek jego twardego rdzenia. Zobaczysz bladożółty, włóknisty rdzeń biegnący wzdłuż ananasa.To właśnie usuniemy przed pokrojeniem w kostkę.

  • Ponownie przetnij połówki na pół: Połóż połówki na płaskiej stronie i przetnij ponownie na pół, aby uzyskać 4 trójkątne kliny ananasa.

  • Wytnij rdzeń: Połóż kawałek ananasa na desce do krojenia i przetnij w dół, aby odciąć czubek trójkąta, w którym znajduje się jasnobiały rdzeń.

  • Pokrój w kostkę: Teraz możesz pokroić ananasa w paski, a następnie w kostkę o dowolnym rozmiarze.

OPCJA 2: Krążki ananasa

Uwagi

  • Pomiędzy odcięciem górnej i dolnej części ananasa, możesz opcjonalnie odwrócić go do góry nogami, siedząc na odciętej górnej części na talerzu przez 30 minut, jeśli chcesz, aby soki spłynęły do reszty ananasa przed pokrojeniem.
  • Pokrojonego ananasa można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, gdzie zachowa świeżość przez 3-4 dni. Jeśli nie zjesz go do tego czasu, po prostu wrzuć kawałki do torebki do zamrażania i zamroź do użycia w smoothie lub mrożonych koktajlach, takich jak pina colada (lub Pina Colada Popsicles!).
  • Aby zamrozić ananasa, po pokrojeniu rozłóż go na papierze pergaminowym na blasze kuchennej lub dużym talerzu w zamrażarce. Zamrożenie najpierw rozłożonych kawałków ananasa sprawi, że nie utworzą one jednej dużej zamrożonej bryły. Po zamrożeniu, włóż je do szczelnej torebki do zamrażarki, aż będą gotowe do użycia.

Zanim pójdziesz, zostaw recenzję!

Oceny to świetny sposób, by nas wesprzeć; okazują one uznanie dla naszej pracy i pomagają innym użytkownikom znaleźć nasze najlepsze treści!

Zostaw komentarz