Najłatwiejszy sposób na pokrojenie mango (z wideo!)

Jeśli chodzi o mango, możliwości jego przygotowania są niemal nieograniczone!

Niezależnie od tego, czy chcesz zrobić mrożoną margaritę z mango, czy salsę z mango, krojenie dojrzałego mango jest przydatną umiejętnością, a my pokażemy Ci hack na najłatwiejszy sposób, aby to zrobić!

Dzięki tej metodzie możesz kontrolować rozmiar kostki, dzięki czemu możesz zrobić drobniejsze kostki do czegoś takiego jak salsa, większe kostki do kaboba lub zamrozić do smoothie.

Masz świeże mango? Wykorzystaj je w jednym z tych przepisów!

Jak rozpoznać, że mango jest dojrzałe?

  • Podczas gdy wiele osób patrzy na kolor mango, ponieważ niektóre odmiany zaczynają zmieniać kolor na czerwony, gdy są dojrzałe, czerwonawy kolor nie oznacza automatycznie, że mango jest dojrzałe. Dlatego też, warto również przeprowadzić test wyciskania i wąchania.
  • Po ściśnięciu mango powinno być lekko miękkie, podobnie jak dojrzała brzoskwinia lub awokado.
  • Niedojrzałe mango nie będzie niczym pachnieć, ale powinno wydzielać słodki aromat, jeśli powąchasz je w pobliżu łodygi, gdy jest dojrzałe (przejrzałe będzie pachnieć sfermentowanym lub kwaśnym).

Co zrobić, jeśli chcę, aby mango było dojrzałe za kilka dni?

  • Jeśli chcesz, aby mango było dojrzałe za kilka dni, a nie teraz, wybierz takie, które jest bardziej jędrne i pozostaw je na blacie.
  • Jeśli chcesz, aby mango dojrzało szybciej, możesz umieścić je w papierowej torbie na blacie, a gaz etylenowy, który uwalnia się w torbie, zostanie uwięziony i pomoże przyspieszyć proces.
  • Możesz również przechowywać je obok jabłek lub gruszek, ponieważ one również wydzielają dojrzewający gaz etylenowy!

Czy należy wkładać mango do lodówki?

Nie wkładaj niedojrzałego mango do lodówki, ponieważ powstrzyma to jego dojrzewanie, ale gdy jest już dojrzałe , możesz włożyć je do lodówki, jeśli nie jesteś gotowy do użycia i przedłużyć okres przydatności do spożycia nawet o 4-5 dni.

Czy trzeba obrać mango przed pokrojeniem?

Nie! Istnieją dwie główne metody krojenia mango. Jedna z nich polega na obraniu skórki za pomocą obieraczki lub małego noża, a następnie oddzieleniu boków i pokrojeniu owoców w kostkę.

Można jednak również pozostawić skórkę na owocu, tak jak to pokazujemy, a następnie pokroić i usunąć owoc bez uprzedniego obierania skórki (dzięki czemu będzie on nieco mniej śliski w obsłudze).

Jak pokroić mango:

Krok pierwszy: Umyj mango i postaw je pionowo na łodydze na desce do krojenia. Mango ma podłużny kształt pestki, więc ustaw je tak, aby najwyższa strona była skierowana w górę i w dół, a nie na boki.

Krok drugi: Pokrój jedną stronę mango dużym nożem, około 1/4 ″ za środkowym punktem, aby nie przeciąć dużej pestki. Jeśli wyczujesz pestkę nożem, dostosuj nieco kąt, aby móc kontynuować cięcie w dół.

Szukasz dobrego zestawu noży? Uwielbiamy ten!

Powtórz czynność z drugą stroną mango.

Krok trzeci: Umieść podwójnie złożoną ściereczkę pod jednym z plastrów mango i przytrzymaj go w dłoni.

Uważając, aby nie przeciąć dolnej skórki mango, użyj małego noża, aby wykonać poziome i pionowe nacięcia w mango, tworząc siatkę kostek.

W zależności od tego, co chcesz zrobić, możesz zrobić drobniejsze kostki na coś w rodzaju salsy, większe kostki na kabob lub do zamrożenia na koktajle. Możesz też po prostu wykonać pionowe cięcia i pominąć poziome, aby uzyskać długie paski mango, jeśli nie chcesz kostek.

Krok czwarty: Obróć skórkę mango na zewnątrz, tak aby kostki wyskoczyły i użyj małego noża, aby odciąć kostki od skórki (możesz je również zgarnąć łyżką).

Krok piąty: Połóż pozostały kawałek mango z pestką płasko i odetnij dwa kawałki w kształcie księżyca po obu stronach pestki. Odetnij krawędź skórki i pokrój owoc mango w kostkę.

Czy pokrojone mango można przechowywać w lodówce?

Tak! Umieść pokrojone mango w hermetycznym pojemniku (uwielbiamy te pojemniki i torby wielokrotnego użytku) i powinno być przechowywane do pięciu dni. Jeśli chcesz przechowywać je dłużej, zamroź je!

Jak zamrozić świeże mango?

Po pokrojeniu mango rozłóż je na papierze pergaminowym na blasze kuchennej lub dużym talerzu w zamrażarce. Zamrożenie najpierw rozłożonych kawałków mango sprawi, że nie utworzą one jednej dużej zamrożonej grudy.

Po zamrożeniu dodaj je do szczelnej torebki do zamrażarki, aby użyć ich do smoothie lub mrożonej margarity z mango!

I gotowe! Łatwy sposób na krojenie lub krojenie w kostkę dojrzałego mango i zachowanie skórki pomaga również zmniejszyć bałagan.

Szukasz więcej porad i wskazówek kuchennych? Sprawdź:

Pobierz nasz BEZPŁATNY przewodnik po przepisach z naszymi najpopularniejszymi przepisami wszechczasów!

Pobierz przewodnik

Darmowy przewodnik po popularnych przepisach

Nasze 25 najpopularniejszych przepisów wszech czasów!

Drukuj

Pobierz przepis

Najłatwiejszy sposób na krojenie dojrzałego mango w kostkę

Koszt 2 dolary

Wydajność dla 2 osób

Przygotowanie 5 minut min

Łącznie 5 minut

Instrukcje

  • Umyj mango i umieść je pionowo na łodydze na desce do krojenia. Mango ma podłużny kształt pestki, więc ustaw je tak, aby najwyższa strona była skierowana w górę i w dół, a nie na boki.

  • Pokrój w dół jedną stronę mango, około 1/4 ″ za środkowym punktem, tak aby ominąć cięcie w dużą pestkę (jeśli poczujesz pestkę nożem, po prostu dostosuj kąt nieco na zewnątrz, abyś mógł kontynuować cięcie w dół).
  • Umieść podwójnie złożoną ściereczkę pod jednym z plastrów mango i przytrzymaj go dłonią. Uważając, aby nie przeciąć dolnej skórki mango, użyj małego noża, aby wykonać poziome i pionowe nacięcia w mango, tak aby utworzyć siatkę kostek. Dzięki tej metodzie możesz kontrolować rozmiar kostki, którą chcesz, więc możesz zrobić drobniejsze kostki do czegoś takiego jak salsa lub większe kostki do kaboba lub do zamrożenia do smoothie.
  • Obróć skórkę mango na zewnątrz, tak aby kostki wyskoczyły i użyj małego noża, aby odciąć kostki od skórki (możesz je również zgarnąć łyżką).

  • Połóż pozostały kawałek mango pestką do dołu i odetnij dwa kawałki w kształcie księżyca po obu stronach pestki. Odetnij krawędź skórki i pokrój owoc mango w kostkę.

Uwagi

Jak rozpoznać, że mango jest dojrzałe?

  • Podczas gdy wiele osób patrzy na kolor mango, ponieważ niektóre odmiany zaczynają zmieniać kolor na czerwony, gdy są dojrzałe, czerwonawy kolor nie oznacza automatycznie, że owoc jest dojrzały. Tak więc, będziesz również chciał dać mu test ściśnięcia i powąchania.
  • Po ściśnięciu mango powinno być lekko miękkie, podobnie jak dojrzała brzoskwinia lub awokado.
  • Niedojrzałe mango nie będzie niczym pachnieć, ale powinno wydzielać słodki aromat, jeśli powąchasz je w pobliżu łodygi, gdy jest dojrzałe (przejrzałe będzie pachnieć sfermentowanym lub kwaśnym).

Zanim pójdziesz, zostaw recenzję!

Oceny to świetny sposób na wsparcie nas; pokazują one uznanie dla naszej pracy i pomagają innym użytkownikom znaleźć nasze najlepsze treści!

Zostaw komentarz